Narava nas potrebuje bolj kot kadarkoli prej. In če je bilo pridelovanje hrane del vsakdana naših prednikov, danes to postaja izziv, ki ga krojijo podnebne spremembe in pomanjkanje časa. S tem ne upada samo raznovrstnost in količina domačih pridelkov, ampak se vse bolj izgublja naravna dediščina naših prednikov.
Ker se tega zavedamo, smo na Šoli za storitvene dejavnosti pristopili k natečaju »Dobra sorta«, ki poteka pod okriljem Društva Šolski ekovrtovi. V projektu smo sodelovali dijaki in dijakinje 1. letnika programa Gastronomija. V visoke grede smo posejali in zasadili avtohtone vrste zelenjadnic, s pomočjo lastnega setvenega koledarja spremljali kalitev in rast rastlin, ozaveščali dijakinje in dijake ter izvedli anketo o poznavanju avtohtonih vrst. Komisija nas je nagradila s prvim mestom med srednješolci. Osvojena znanja bomo dijaki uporabili tako na področju gastronomije kot v svojem domačem okolju.