Učitelji Marijana Novak, Simona Pompe in Janez Jevšnik, dijaki 1. GH oddelka ter dijakinja Tina Rajšter iz 4. GTT oddelka smo se udeležili dvodnevnega izobraževanja, na katerem je Ana Janja B Šuler predstavila razvoj gastronomskih turističnih produktov, kulturno dediščino kot podlago za razvoj gastronomskih turističnih produktov, prehranske trende in specifike gostov v gastronomskem turizmu, Ana Roš pa zgodbo in filozofijo hiše Franko, ki sta tesno povezani s tradicijo in okoljem Posočja. Restavracija, umeščena ob vznožje očakov in visokogorskih pašnikov ter le streljaj od smaragdne Soče, svojo kuhinjo gradi na najboljšem, kar ponuja narava v danih letnih časih. Restavracija je tesno povezana s skupnostmi nabiralcev, gobarjev, pastirjev, sirarjev, lovcev in ribičev. Hiša Franko je novinka na seznamu 50 najboljših restavracij sveta (50 Best) in ponosna dobitnica dveh Michelinovih zvezdic.
Predavanje je organiziral Zavod za turizem Velenje.
O predavanju je Tina Rajšter napisala: »Izvedela sem veliko novih in zanimivih stvari ter spoznala, da se gastronomija in turizem vedno bolj povezujeta. Zanimiva se mi je zdela raziskava, ki je pokazala, da naraščata veganski in vegetarijanski način prehranjevanja. Projekt zelene dobavne verige spodbuja uporabo lokalnih sestavin, namen borze lokalnih živil pa je, da povežejo lokalne pridelovalce z gostinci, hotelirji, predstavniki osnovnih šol, vrtcev … Na izobraževanju z Ano Roš sem spoznala njeno življenjsko zgodbo, ki je lahko spodbuda dijaku gastronomije.«