Na Šoli za storitvene dejavnosti so od srede, 26. 9., do petka, 28. 9. 2018, potekali dnevi odprtih vrat za osmo- in devetošolce. Osnovnošolci so v delavnicah s področja trgovine, ekonomije, turizma in gastronomije spoznali izobraževalne programe, v katere se bodo po koncu osnovnošolskega izobraževanja lahko vključili: pomočnik/ca v biotehniki in oskrbi (npi), gastronomske in hotelske storitve (spi), gastronomija (pti), trgovec (spi), ekonomski tehnik (ssi) ter gastronomija in turizem (ssi).
Učenci so sodelovali v štirih različnih delavnicah. Na delavnici s področja trgovine so »viharili možgane« in razmišljali v vrlinah in znanjih, ki jih potrebuje prodajalec za opravljanje svojega poklica. Ker je za bodoče prodajalce zelo pomembno, kako predstavijo kupcem izdelke, so osnovnošolci v delavnici za program trgovec pripravljali slogane in reklame. V delavnici s področja ekonomije so se učenci srečali z različnimi izzivi s področja blagovnih znamk, logotipov in Evropske unije. Sodelovali so v kvizu, sestavljali puzzle Evrope in se pomerili v igri Logopoli. Turizem je bil tema tretje delavnice. Učenci so spoznali animacijo v turizmu in poklice, pripravili pa so tudi kratek program potovanja po Sloveniji – izbrali so destinacijo, organizirali nočitve, organizirali prostočasne aktivnosti. Zadnja med delavnicami je bila s področja gastronomije. Mladi udeleženci so si ogledali svečane pogrinjke, atraktivno pripravo sadnega sladoleda s tekočim dušikom, mešanje koktajlov ter pripravo slastnih hamburgerjev.