GASTRONOMIJA IN TURIZEM

Naziv poklicne izobrazbe: gastronomsko-turistični tehnik/gastronomsko-turistična tehnica
Pogoji za vpis:uspešno zaključena osnovna šola ali program nižjega poklicnega izobraževanja
Trajanje izobraževanja:4 leta
Zaključek izobraževanja:poklicna matura – iz štirih enot: slovenščina, gastronomija in turizem s podjetništvom, tuji jezik ali matematika (dijakova izbira) ter izdelek oziroma storitev in zagovor
Nadaljnje izobraževanje:višješolski študijski programi, visokošolski študijski programi, določeni univerzitetni študijski programi (z opravljenim dodatnim izpitom iz maturitetnega predmeta)

Te navdušuje delo na področju gastronomije in turizma?

Gre za izredno prepleteni področji, ki se nenehno razvijata in prilagajata ostalim panogam. Profil gastronomsko-turističnega tehnika je med bolj iskanimi, daje pa tudi veliko možnosti za uresničevanje lastnih podjetniških idej.

Če se ne bojiš novih izzivov, si ves čas želiš novih znanj, te privlači projektno zasnovan pouk, uživaš v praktičnem ustvarjanju in si pripravljen/a delati v timu, potem je gastronomija in turizem prava izbira zate. Velika dodana vrednost tega programa je, da se vsi dijaki, ne glede na smer, urijo v strokovni komunikaciji v kar treh tujih jezikih – angleškem, nemškem in francoskem.

V prvem letniku boš lahko izbral/a eno izmed smeri, ki se razlikujeta v strokovnem delu predmetnika:

Če se boš odločil/a za smer gastronomija, se boš pri pouku osredotočal/a na poznavanje domače in tuje kulinarike. Jedi boš znal/a pripraviti po raznih tehnoloških postopkih in jih estetsko dekorirati. Naučil/a se boš sprejemati goste, jim svetovati, priporočati, ponuditi in prevzeti naročila ter jim profesionalno postreči jedi in pijače. Pred gosti boš znal/a mešati koktajle, marinirati, filirati in razkosavati jedi. In ne le to, obvladal/a boš pripravo vseh vrst najzahtevnejših jedi, ki jih boš znal/a tudi ustrezno umestiti v meni, in sprejeti naročila gostinskih storitev za manjše ali večje skupine gostov. Priprava svečanih pogrinjkov in organizacija izvedbe dogodkov z vodenjem sodelavcev zate ne bo neznanka. Skratka, pri nas ves čas sledimo novim trendom v gastronomiji, dijaki pa pridobivajo visoko kakovostna znanja s področja kuharstva, strežbe in animacij. Si bolj tekmovalnega duha? Če boš želel/a, se boš lahko udeležil/a različnih tekmovanj doma in v tujini.  Ali veš, da z letom 2021 Slovenija pridobiva naziv »Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021«? To je tudi eden izmed razlogov, da s tega področja trenutno teče veliko projektov, v katere se naši dijaki vključujejo, da bi še nadgradili svoja znanja.

Če pa te bolj zanima smer turizem, se boš v času štiriletnega srednješolskega izobraževanja naučil/a oblikovati atraktivne turistične produkte in se uril/a v veščinah turističnega vodenja in priprave doživetij. Številne ure pouka boš z učitelji in sošolci preživel/a na terenu, strokovnih ekskurzijah doma in v tujini ter projektnih dnevih. Z aktivnim sodelovanjem boš spoznaval/a raznolike turistične ponudbe in pridobival/a ideje za oblikovanje inovativnih turističnih doživetij. Te učne vsebine zanimajo še malo podrobneje?  Pa poglejmo … Naučil/a se boš spremljanja in vodenja različnih skupin turistov, posredovanja turističnih informacij, poslovnega in javnega nastopanja ter komuniciranja, vodenja, priprave turističnih aranžmajev, animacije gostov, dela v recepciji, trženja turističnih storitev in iskanja ter priprave strokovnega materiala za vodenje. Kot čisto pravi turistični vodnik/vodnica se boš izuril/a v posredovanju aktualnih turističnih informacij o kraju, naravni in kulturni dediščini doma in po svetu, obvladal/a pa boš tudi hotelsko poslovanje in poslovanje turističnih agencij. Učitelji pri poučevanju ves čas sledijo trendom v panogi in dajejo poudarek na uvajanje novosti. Vse to in še več je odlika turistične smeri.

Po končanem izobraževanju se boš lahko zaposlil/a v turističnih agencijah, turistično-informacijskih centrih, hotelih, ladjah za križarjenja, restavracijah in drugih organizacijah s področja gastronomije in turizma. Seveda pa ti uspešno opravljena poklicna matura široko odpira vrata na večino fakultet.

Sprejmi izziv in se nam pridruži!

PREDMETNIK GASTRONOMIJA IN TURIZEM 2024/25

Lija Škarja, dijakinja 3. letnika, smer turizem

Follow your dreams

Potovati je bila velika želja zame že od otroštva, vedno me je zanimalo, kam bom potovala v prihodnosti in kaj bom odkrila. Odločila sem se, da želim obiskati čim več držav ter se naučiti čim več o njihovi kulturi, kulinariki, preteklosti, znamenitostih … Zaradi želje po potovanjih sem se odločila za Šolo za storitvene dejavnosti Velenje, program Gastronomija in turizem, smer turizem, saj sem izvedela, kako neverjetna potovanja organizira šola (v Francijo, Španijo, Anglijo, Nemčijo …).

Poleg ekskurzij šola ponuja tudi izobraževalno prakso v drugih državah (Španiji, Malti, Portugalski …), za katero menim, da je pomemben del našega izobraževanja, saj se tako veliko naučimo o turizmu in gastronomiji v drugih državah ter nam pomaga razumeti različne potrebe turistov.

V 4-letnem izobraževanju se dijaki programa Gastronomija in turizem učimo treh jezikov, francoščine, nemščine  angleščine. Ti jeziki so zelo uporabni za sporazumevanje s tujimi turisti, kot smo ugotovili že kot dijaki 1. letnika, ko smo s sošolkami vodile v angleškem jeziku dijake iz Španije in Portugalske po Velenju. To je bila odlična izkušnja, ki mi je pomagala razumeti, kaj pomeni biti turistični vodnik. To pa ni bila edina izkušnja,  udeležila sem se tudi dogodka “Na Šaleškem gradu straši”, na katerem sem se naučila, kaj pomeni animirati otroke ter odrasle ter kako ustvariti dober turistični produkt, ki bo zanimiv za vse.

Šola nas spodbuja tudi, da se udeležimo mnogih tekmovanj. Eno izmed njih je tudi državno tekmovanje Turistični vodnik, na katerem sem sodelovala. S pomočjo šole sem se mnogo naučila o vodenju, sporazumevanju, animaciji …

Čas je, da tudi ti slediš svojim sanjam, pridruži se nam.

Nastja Kokovnik, dijakinja 3. letnika, smer gastronomija

V program Gastronomija in turizem sem se vpisala zaradi motiviranosti za delo in prijaznih učiteljev. Želela sem razviti svoje spretnosti, sposobnosti, kreativnost in ustvarjanje na področju gastronomije, rada pa tudi potujem. Program ponuja poleg splošnih predmetov različne strokovne module in praktični pouk, ki sledi sodobnim gastronomskim trendom. Želim se naučiti, kako pripraviti krožnik z več komponentami, vseh osnov kuhanja in poleg tega imeti urejen “mise en place”. Rada bi znala organizirati svoje delo.

Šola za storitvene dejavnosti mi je všeč tudi zato, ker so učitelji zelo dostopni. Vedno se počutiš dobrodošlega. Učilnice so sodobno opremljene in lepo urejene, zato se dijaki v šoli zelo dobro počutimo.

V tem programu sem se naučila komunicirati z ljudmi, spoznala sem tudi dva nova jezika in veliko novega o gastronomiji. Udeležujemo se raznih tekmovanj in strokovnih ekskurzij. Velika prednost je tudi, da lahko praktično delo opravljamo pri delodajalcu v Sloveniji ali v tujini in spoznavamo drugačno kulturo.

Program Gastronomija in turizem, smer Gastronomija, bi priporočila vsem, ki si želijo pridobiti nove izkušnje, ki radi kuhajo, pečejo, strežejo, potujejo in spoznavajo nove kulture. Vesela sem, da obiskujem program Gastronomija in turizem, smer Gastronomija in če bi se morala ponovno odločiti, ne bi spremenila svoje odločitve. V nadaljevanju se vidim kot vodja na enem izmed področij v gastronomiji in mislim, da lahko uspem.

Deli: