srssersssdgimvssmicdsd

pasica7
PBO 1
2_Zmagovalni koktajli
pasica6
TURIZEM 6
previous arrow
next arrow

GASTRONOMIJA PTI

Naziv poklicne izobrazbe: gastronomski tehnik/gastronomska tehnica
Pogoji za vpis:uspešno zaključeno triletno poklicno izobraževanje po programu gastronomske in hotelske storitve ali enakovredni program po prejšnjih predpisih
Trajanje izobraževanja:2 leti
Zaključek izobraževanja:poklicna matura iz štirih enot: slovenščina, gastronomija in turistične storitve, tuji jezik ali matematika (dijakova izbira) ter izdelek oziroma storitev in zagovor
Nadaljnje izobraževanje:višješolski študijski programi, visokošolski študijski programi, določeni univerzitetni študijski programi (z opravljenim dodatnim izpitom iz maturitetnega predmeta)

Te zanima delo na področju gastronomije? Želiš postati vodja hotela, kuhinje ali strežbe, sommelier − vinski svetovalec, barman, barist, animator?

Vključi se v program gastronomija in postani gastronomski tehnik/tehnica. Pri nas boš razvijal/a vrednote, pomembne za življenje, predvsem pa boš lahko sam odkril/a in prepoznal/a lastne potenciale ter zgradil/a pozitivno samopodobo. Dodobra se boš opremil/a s celo paleto sodobnih strokovnih znanj, da boš lahko kasneje kakovostno in odgovorno opravljal/a svoje delo, naučil/a se boš podjetniškega razmišljanja, poslovanja, gostoljubnosti ter vodenja in timskega dela s sodelavci.

Kot že najbrž veš, je gastronomija področje, kjer boš imel/a obilo možnosti ustvarjati, izkoristiti svojo mladostniško domišljijo in delovno vnemo, spoznaval/a in odkrival/a boš že znane, pa tudi povsem nove okuse. Na ta način boš izostril/a svoje brbončice, ki bodo poskrbele, da ne boš samo povprečen/na, ampak izvrsten gastronomski tehnik/gastronomska tehnica.

Pri tem pa se nabor znanj, ki jih prinaša uspešen zaključek programa, še ne konča. Naučil/a se boš sprejeti naročila gostinskih storitev za individualne goste, manjše ali večje skupine, poskrbeti boš znal/a za njihovo ustrezno nastanitev in dobro počutje, zmogel/a boš organizirati izvedbo dogodka s sodelavci in obračunati opravljene storitve naročniku. In tudi jedilni listi ti ne bodo nobena neznanka. V meni boš znal/a pravilno umestiti jedi, jih pripraviti, ustrezno ponuditi z izbrano pijačo ter profesionalno postreči. Če se boš nekoč znašel/a v vlogi vodje, boš nujno potreboval/a spretnosti poslovne komunikacije, ne le v slovenščini, ampak tudi v dveh tujih jezikih ter organizacijske veščine, ki jih boš pri nas negoval/a in nadgrajeval/a. Ves čas šolanja se boš lahko vključeval/a v številne mednarodne projekte in se udeleževal/a različnih tekmovanj v Sloveniji in izven naših meja.

Poklici s področja gastronomije so na trgu dela zelo zaželeni in iskani. Svojo poklicno kariero boš lahko gradil/a v manjših ali v srednje velikih gostinskih ali gostinsko-turističnih podjetjih z namestitvenimi kapacitetami ali dodatnimi turističnimi ponudbami, v družinskih hotelih, penzionih, na recepcijah wellness centrov in zdravilišč, z dodatnim znanjem in izkušnjami pa tudi v prestižnih restavracijah, na prekooceanskih ladjah in v protokolarnih objektih.

In veš, kaj je najbolj neverjetno? Na Šoli za storitvene dejavnosti boš pridobil kar dva poklica! Sprašuješ, kako to? Nekateri hodijo v šolo 4 leta in pridobijo en poklic, ti pa boš s programom 3 + 2 pridobil/a kar dva poklica naenkrat. Pridi in se prepričaj na lastne oči!

PREDMETNIK GASTRONOMIJA PTI 2022/23

 

Hana Kozlica, 2. letnik

Za vpis na gastronomijo me je navdušila mama, s katero sva velikokrat iskali nove načine kuhanja kave, priprave sokov, mini koktajlov … Po njej sem podedovala ustvarjalno žilico, ki sem se jo odločila izkoristiti. 

Šola nam daje veliko znanj s področja kulinarike in gastronomije, širi obzorja, ponuja različne  priložnosti, da se naučimo še kaj več in nam pomaga iskati nove poti in izzive v gastronomiji. Udeležujemo se raznih tekmovanj doma in v tujini, se družimo v šoli in izven nje in si nabiramo nove izkušnje, ki so v življenju še kako pomembne. K vsemu temu veliko pripomorejo učitelji, ki se trudijo, da iz nas »iztisnejo« čim več. Povedo nam, kaj je narobe in kaj prav. Ko se nam pri čem zatakne, nam z veseljem priskočijo na pomoč.  

Če bi se morala še enkrat odločiti, bi ponovno izbrala ta program. V teh letih sem se naučila veliko, ne samo o kuhanju, ampak tudi o odnosu, ki ga moramo imeti, ne samo do hrane, ampak tudi do pripomočkov, sodelavcev ter izvora sestavin in njihove vrednosti. Najbolj so nam polagali na srce, da moramo imeti spoštovanje do naravnega in osnovnega okusa čisto vsake sestavine. 

V prihodnosti se vidim v tej stroki, moja velika želja že od otroštva pa je, da bi imela svojo kavarnico. Če bo treba, bom zaplavala tudi v menedžerske vode.  

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih


Osnovni podatki

Šola za storitvene dejavnosti
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660