srssersssdgimvssmicdsd

pasica7
PBO 1
2_Zmagovalni koktajli
pasica6
TURIZEM 6
previous arrow
next arrow

GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE

Naziv poklicne izobrazbe: gastronom-hotelir/gastronomka-hotelirka
Pogoji za vpis:uspešno zaključena osnovna šola ali program nižjega poklicnega izobraževanja
Trajanje izobraževanja:            3 leta  
Zaključek izobraževanja:zaključni izpit iz dveh enot: slovenščina ter izdelek oziroma storitev in zagovor
Nadaljnje izobraževanje:programi poklicno-tehniškega izobraževanja – gastronomija (3+2 )

Te veseli kuhanje, strežba in hotelirska opravila? Si želiš pri svojem poklicu biti ustvarjalen/a in dinamičen/a?

Potem je program gastronomske in hotelske storitve kot nalašč zate. V treh letih se boš naučil/a pripravljati raznovrstne jedi, od predjedi pa vse do sladic, med njimi tako sodobne kot tradicionalne, izuril/a se boš v estetskem dekoriranju jedi, ravnanju z živili, strokovno boš znal/a sprejemati goste, jim svetovati in prevzeti naročilo, postreči na različne načine vse vrste jedi in pijač ter cenovno ovrednotiti in obračunati storitve. Dobro se boš znašel/a pri organizaciji najrazličnejših pogostitev, znal/a boš oblikovati jedilne liste in poskrbeti za namestitev, dobro počutje in animacijo domačih ter tujih, enih bolj, drugih manj zahtevnih gostov. Dobro te bomo opremili z znanji s področja slovenske in tuje kulinarike, poznavanja vin in ostalih pijač.

Svoja praktična znanja in veščine boš pridobival/a na praktičnem usposabljanju pri delodajalcih, v šoli pa v sodobno opremljenih učilnicah za kuharstvo in strežbo, kjer bo delo teklo zelo podobno kot kasneje, ko boš že opravljal/a svoj poklic v čisto pravi službi.

To pa še ni vse. Čakajo te številne interesne dejavnosti ter strokovne ekskurzije doma in v tujini, možnost sodelovanja na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter raziskovalnih nalogah, vključil/a pa se boš lahko tudi v projekt mednarodne mobilnosti Erasmus+.

Šola za storitvene dejavnosti ti ponuja obilo priložnosti, da se dokažeš na raznih področjih, razvijaš svoje skrite talente in z lastno ustvarjalnostjo dodaš kamenček v mozaik naše bogate zgodbe. 

Da bi postal izvrsten gastronom hotelir/gastronomka hotelirka, je nujno, da si odgovoren/a, pripravljen/a na delo v timu, se znaš dobro organizirati in komunicirati z gosti, si gostoljuben/a in ljubezniv/a. Našteto ti bomo v letih izobraževanja pri nas pomagali razvijati in gojiti.

Kaj pa po uspešno opravljenem zaključenem izpitu? Gostinski poklic ima vedno večjo veljavo in je vedno bolj cenjen, hkrati pa ti daje neomejene možnosti na trgu dela. Ker boš dobro strokovno podkovan/a v vseh veščinah, ki jih zahteva poklic gastronoma hotelirja/gastronomke hotelirke, se boš lahko zaposlil/a v manjših ali večjih gostinskih in turističnih podjetjih, hotelih ali restavracijah, gostiščih s sobami, penzionih, družinskih hotelih, na turističnih in izletniških kmetijah, ladjah ali v “glamping” centrih. Če pa si želiš še nadgraditi svoja znanja v šoli, se lahko vključiš v program gastronomija, ki traja dve leti, zaključi pa se z opravljanjem poklicne mature.

Pridruži se nam v programu gastronomske in hotelske storitve.

PREDMETNIK GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE 2022/23

 

Saša Miklavžina, dijakinja 3. letnika

Na Šolo za storitvene dejavnosti sem se vpisala, ker me je že na informativnih dnevih zelo navdušilo vse. Že moja mama je hodila na to šolo in mi veliko povedala o njej, same dobre stvari. Rekla je, da se je naučila veliko novega in koristnega. Zato sem se odločila, da se tudi jaz vpišem na Šolo za storitvene dejavnosti in se naučim čim več o kuhanju, peki, strežbi, dekorativnem rezanju sadja in zelenjave in še veliko več.  

V teh treh letih šolanja se želim naučiti toliko, da bom znala delati v kuhinji in strežbi. Želim se naučiti oz. pripraviti krožnik z večjimi komponentami, vseh osnov kuhanja in poleg tega imeti urejen “mise en place”. Rada bi znala organizirati svoje delo. Šola za storitvene dejavnosti  mi je všeč tudi zato,  ker so učitelji zelo dostopni. Vedno se počutiš dobrodošlega. V kuhinji, ki je sodobno opremljena in lepo urejena, se dijaki zelo dobro počutimo. In učitelji so nam vedno na voljo, ko potrebujemo njihovo pomoč.  

Na Šoli za storitvene dejavnosti se dobro počutim, saj se učimo zelo uporabnih stvari, ki nam bodo koristile v življenju in na nadaljnji poklicni poti. Veliko se pogovarjamo o gospodarstvu in naši prihodnosti. Seveda pa se učimo tudi šivanja, strežbe, kuharstva ter dekorativnega rezanja sadja in zelenjave. Všeč mi je, ker v vseh letih šolanja opravljamo delovno prakso v gostinskih obratih, v tretjem letniku celo pol leta. 

Po triletnem programu bi rada nadaljevala s šolanjem še dve leti. Moja velika želja je naučiti se risati po kavni peni (“latte art”) in še nadgraditi svoje znanje o slaščičarstvu. 

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih


Osnovni podatki

Šola za storitvene dejavnosti
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660