srssersssdgimvssmicdsd

pasica7
PBO 1
2_Zmagovalni koktajli
pasica6
TURIZEM 6
previous arrow
next arrow

POMOČNIK V BIOTEHNIKI IN OSKRBI

Naziv poklicne izobrazbe: pomočnik v biotehniki in oskrbi/pomočnica v biotehniki in oskrbi
Pogoji za vpis:končan najmanj sedmi razred osnovne šole in hkrati izpolnjena osnovnošolska obveznost ali zaključeno osnovnošolsko izobraževanje po prilagojenem izobraževalnem programu z nižjim izobrazbenim standardom
Trajanje izobraževanja:2 leti
Zaključek izobraževanja:zaključni izpit iz ene enote: izdelek oziroma storitev in zagovor
Nadaljnje izobraževanje:programi srednjega poklicnega ali srednjega strokovnega izobraževanja

Imaš veselje do kuhanja, strežbe, gospodinjstva, urejanja doma, živilstva, prehrane in oskrbe? Rad/a kuhaš in pečeš? Si ustvarjalen/a in imaš rad/a praktične vsebine? Potem je pomočnik/pomočnica v biotehniki in oskrbi pravi poklic zate.

Te zanima, kako poteka pouk? V sodobnih specializiranih učilnicah v manjših skupinah. Zelo veliko vsebin, ki se jih boš učil/a, je praktično naravnanih. To pomeni, da boš veliko ustvarjal/a in razvijal/a svoje ročne spretnosti.

Česa se boš naučil/a? Veliko časa te bo v šoli obdajal mamljiv vonj po hrani … Skoraj vsak dan boš poskušal/a drugačne jedi, speči boš znal/a goro piškotov, izdelati najslajše kremne rezine in ostale izvrstne sladice ter peciva, spoznal/a boš skrivnosti kuhanja najboljše marmelade. Zdaj si že najbrž uvidel/a, da boš v dveh letih pri nas dodobra spoznal/a osnove gastronomije, obvladal/a boš mehansko obdelavo jedi, pripraviti boš znal/a enostavne hladne, tople predjedi in glavne jedi, izuril/a se boš v peki kruha in drugih pekovskih izdelkov, pripravi sladic in peciva. In ne le to, tudi osnove strežbe zate ne bodo neznanka.  

Če imaš rad/a šivanje in vezenje, se boš naučil/a zašiti preprosta oblačila, izdelati boš znal/a enostavne izdelke, s katerimi polepšamo prostor (okrasne blazine …), vse tekstilije boš sposoben/a oprati in natančno zlikati. Tudi darila za tvoje bližnje bodo po novem strokovno, izvirno in privlačno zavita. Skratka, med poukom te čaka marsikaj zanimivega.

Pa ne le med poukom, pestro bo tudi izven šolskih klopi. Svoja strokovna znanja boš nadgrajeval/a med praktičnim usposabljanjem pri delodajalcih. Splošna znanja, ki jih boš pridobil/a v dveh letih, pa bodo dobra podlaga za nadaljevanje izobraževanja.

Če boš potreboval/a učno pomoč, ne skrbi, na šoli ti bomo stali ob strani, budno bomo spremljali tvoj napredek in ti pomagali nadgrajevati znanja, če boš želel/a še kaj več.

Da ne bo pomote, šola ni samo učenje. Užival/a boš na strokovnih ekskurzijah, športnih dnevih, gledaliških predstavah, kino predstavah, imel/a se boš možnost udeleževati tekmovanj, sodelovati na prireditvah Skupnosti dijakov … 

Kaj pa po uspešno opravljenem zaključnem izpitu? Zaposlil/a se boš lahko v kuhinjah, strežbi, manjših penzionih ali na turističnih kmetijah, tekstilni industriji in čistilnih servisih, vrtnarijah, gostinskih in industrijskih obratih, v pralnicah, likalnicah, slaščičarnah, restavracijah in hotelih.

Če pa boš želel/a nadaljevati izobraževanje, se boš lahko vpisal/a v naše programe srednjega poklicnega in srednjega strokovnega izobraževanja.

PREDMETNIK POMOČNIK V BIOTEHNIKI IN OSKRBI 2022/23

Rebeka Korez in Sarah Islamović, dijakinji 2. PBO

Dijakinji Rebeka in Sarah sta zapisali:

Pomočnik v biotehniki in oskrbi je program nižjega poklicnega izobraževanja. V tem programu smo kot ena velika družina. Učimo se kuharstva, slaščičarstva, urejanja prostorov, šivanja, komunikacije na delovnem mestu in seveda tudi poglabljamo svoje znanje matematike, slovenščine in angleščine.

Pri praktičnem pouku smo spretni v pripravi toplih jedi (kuhamo testenine, pečemo okusne pice …) ustvarjamo slaščice (kremne rezine, miške, jogurtove strnjenke …).

Radi imamo praktični pouk šivanja, ki je bolj sproščen, saj lahko med delom poslušamo glasbo.

Pri angleščini se imamo »fajn«, ko velikokrat poslušamo izgovorjavo jezika. Pri matematiki imamo bolj strogo profesorico, a nič zato, saj se nam na koncu pozna pri naših lepih ocenah in na naših zadovoljnih obrazih. Pouk slovenščine je zabaven, vendar profesorica res ne prenese, da uporabljamo telefone, zato jo s tem ni dobro jeziti, saj nas lepo poučuje o pravopisu in slovenskem jeziku.

Oskrba na domu zna biti zelo zanimiva, saj se učimo o raznih boleznih in zdravem načinu življenja. Naravoslovje je »mala malica«, je pa zahtevnejša zgodovina, ker si moramo zapomniti vse tiste letnice.

Profesorji, ki nas poučujejo, se prijazni in vedno pripravljeni pomagati.

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih


Osnovni podatki

Šola za storitvene dejavnosti
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660