srssersssdgimvssmicdsd
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
 • Šola za storitvene dejavnosti
srssersssdgimvssmicdsd
 • Domov

Na Velenjskem gradu spoznavali delo restavratorja

Nemška čelada, bajonet, sponka vojaškega pasu s Soške fronte, dinarji, tolarji in stara omarica. To je nekaj predmetov, ki so jih prinesli dijaki na Velenjski grad in jim v delavnici čiščenja starih predmetov pod strokovnim vodstvom povrnili nekdanji sijaj.

V Muzeju Velenje so namreč za vseslovensko akcijo Dan za spremembe prijavili prireditev “Muzejske veščine za vse”, ki je potekala v soboto, 19. 9. 2020, na Velenjskem gradu. K sodelovanju so se odzvali tudi dijaki naše šole.

Preberi več

Vesoljska tehnologija, 360-stopinjska interaktivna soba in kamnina z Lune

Dijaki 3. GTT so 17. 9. 2020 v sklopu učnih ur pouka na terenu obiskali Center Noordung v Vitanju. V uvodnem delu so se seznanili z virtualnim vodenim ogledom mednarodne vesoljske postaje z ogledom zelo zanimivega dokumentarnega filma, v katerem ameriška astronavtka slovenskega rodu predstavi delo, življenje in vsakdanja opravila, kot so umivanje, prehranjevanje in telovadba, ki v breztežnostnem prostoru predstavljajo astronavtom velike izzive. Sledil je izčrpen vodeni ogled zbirk muzejskega centra, posvečenega raziskovanju vesolja. Dijaki so spoznali tudi slovenska podjetja in domačo tehnologijo, ki je s pomočjo znanja slovenskih strokovnjakov prisotna tudi v najbolj oddaljenih kotičkih vesolja, ki je nepredstavljivo neskončen prostor. Posebnost razstave je 360-stopinjska soba, v kateri so mimo obiskovalcev drveli planeti, sateliti in žal tudi vesoljske smeti. Ogledali so si tudi dragocen delček kamnine z Lune in kopijo obleke, s katero se je kot prvi zemljan po Luni sprehodil astronavt Neil Armstrong. Polni vtisov so se vrnili v naš zemeljski svet, vendar bodo pod vtisom slišanega in videnega zagotovo še bolj pozorni na nenavadne pojave v vesolju.

Preberi več

Na 54. Državnem srečanje mladih raziskovalcev dijaki Šolskega centra Velenje osvojili zlato priznanje s pohvalo

Mladi raziskovalci so se tudi letos lotili raziskovanja najrazličnejših področjih, med katerimi na Šolskem centru Velenje prevladuje tehniško področje. Zaradi pandemije se je zamaknil tudi datum državnega srečanja, ki je potekal v okviru organizatorja Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

54. Državno srečanje mladih raziskovalcev je tako potekalo v ponedeljek in torek, 14. in 15. septembra 2020 na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.

Za svoje zamisli so dijaki prejeli tako srebrna kot tudi zlato priznanje.

Srebrna priznanja so prejele naloge:

Aplikacija za otroke s posebnimi potrebami, avtoric Ane Repas in Lare Kotnik,

Zalivalni sistem, avtorjev Domna Kuharja in Aleša Dvorjaka,

Avtonomen dron za dobavo hrane, avtorja Dejana Mežnarca,

Predelava RC-avtomobila v nizkocenovno napravo za videonadzor, avtorjev Luke Ramšaka in Domna Stvarnika,

Uporaba računalniškega vida za zaznavanje voznega pasu na slovenskih cestah, avtorja Luka Laha,

Zapisovanje podatkov na DNK, avtorja Sama Pungarška Pritržnika.

Zlato priznanje s pohvalo pa sta prejela Laura Pečnik Budna in Gaber Čuješ za nalogo  Uporaba simulatorja letenja v letalski industriji.

O samem projektu sta avtorja zapisala sledeče:

Preberi več

Dijaki 2. GTT spoznavali izzive in tehnologijo raziskovanja vesolja

Dijaki 2. GTT so imeli 11. 9. 2020 pri urah strokovnih modulov turizma pouk na terenu, namenjen spoznavanju zbirk Centra Noordung v Vitanju, imenovanega po raziskovalcu vesoljskih tehnologij Hermanu Potočniku Noordungu.

Med zelo zanimivim vodenim ogledom so spoznali zgodovino raziskovanja vesolja, slovenska podjetja in znanstvenike, ki sodelujejo v raziskavah vesolja, vesoljskega »pajka« – nov dizajn roverja za raziskovanje Marsa in še marsikaj zanimivega, med drugim bisera začasne zbirke – delček kamnine z Lune in kopijo obleke, s katero se je kot prvi Zemljan po Luni sprehodil astronavt Neil Armstrong. Po vodenem ogledu so si ogledali še kratek film o izzivih bivanja na mednarodni vesoljski postaji.

Dijaki so bili polni vtisov in novih spoznanj, morda bodo tovrstna znanja prišla prav bodočim generacijam pri snovanju turističnih aranžmajev v vesolju.

Preberi več

Prostovoljci ŠCV – vabilo

Spoštovani dijaki!

Leto je naokoli in zopet vabiva dijake, da se pridružite prostovoljcem Šolskega centra Velenje.

Zainteresirani dijaki izpolnite prijavnico, jo fotografirajte in pošljite na masa.kolsek@scv.si ali pa prinesite v kabinet D5 ali kabinet šolske svetovalne službe ŠSD.

Ker smo v času epidemije, žal trenutno z domovi za varstvo odraslih še ne moremo sodelovati. Vse ostale prostovoljne dejavnosti se ob upoštevanju pravil NIJZ lahko izvajajo.

Za vse informacije sva vam na voljo v kabinetu D5 in v kabinetu šolske svetovalne službe Šole za storitvene dejavnosti po predhodnem dogovoru na masa.kolsek@scv.si  ali karmen.mikek@scv.si.

Želiva vam lep začetek šolskega leta in veliko zdravja!

Predstavitveni video

Maša Kolšek in dr. Karmen Mikek,
koordinatorici prostovoljnega dela na ŠCV

Preberi več

Virtualno doživetje hmeljarstva in voden ogled Žalca

Dijaki 2. GA in 2. GTT so 18. 9. 2020 v sklopu učnih ur strokovnih modulov TDM in TSV obiskali Žalec. Na pot so se odpravili z vlakom, kar je predstavljalo pravo retro izkušnjo. Prvi postanek je bil v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva, kjer so spoznali zgodbo o vrhunskem savinjskem hmelju in pivovarstvu. Posebno doživetje je predstavljal 360-stopinjski ogled filma o hmeljarskih opravilih in običajih s pomočjo očal za virtualno resničnost. Sledil je vodeni ogled Žalca, katerega zelena nit je bila zgodba o zelenem zlatu – hmelju. Med ogledom so obiskali tudi TIC, kjer so jim predstavili področja dela ter ponudbo mesta in okolice. Ogled so zaključili na največji atrakciji mesta, ki je Žalec vpisala na globalni turistični zemljevid, fontani piv Zeleno zlato. Spoznali so pomen in delovanje fontane. Čeprav piva niso degustirali, so zelo doživeto spoznali zgodbo o žalskem hmeljarstvu.

Preberi več

Obiskali Grilovo domačijo

V sredo, 16. 9. 2020, so se dijaki 1. letnika programa gastronomske in hotelske storitve odpravili na Grilovo domačijo, kjer so izvedli pouk na terenu.

Pot jih je vodila mimo Gorice in Bevč do končnega cilja. Ta stara viničarija, ki se nahaja na nekdaj vinorodnem pobočju Lipja pri Velenju, je danes preurejena v ekomuzej. Obsega hišo in gospodarsko poslopje. Poleg hiše je vodnjak, ob hiši se nahaja zelenjavni vrt, večji zeliščni vrt in čebelnjak. Vodja društva zeliščarjev gospod Zvonko Skrt je dijake in mentorici Simono Pompe in Marijano Novak pričakal s čudovitim zeliščnim čajem. Dijaki so gastronomijo spoznavali s pripravo različnih zeliščnih namazov in enolončnice. Prijetno druženje, ustvarjanje v naravi in nepozaben dan bodo dijaki opisali v seminarski nalogi.

Preberi več

Podelili priznanja ŠCV

V dvorani Doma kulture Velenje je v ponedeljek, 14. 9. 2020, potekala svečana podelitev priznanj Šolskega centra Velenje.

Priznanja so prejeli dijaki, ki so v času izobraževanja na ŠC Velenje dosegali vidne uspehe na različni področjih.

Skupno je bilo podeljenih 65 priznanj, od tega 2 skupinski priznanji. 15 dijakov Šole za storitvene dejavnosti je prejelo posamično priznanje, štirje pa skupinsko (objavljeni v letošnjem Letopisu).

Izjemni dijaki šol:

Lenart Kukovec, Šola za storitvene dejavnosti

Marko Hrovat, Šola za strojništvo, geotehniko in okolje

Luka Lah, Elektro in računalniška šola

Neža Vipavc, Gimnazija Velenje

Izjemna dijakinja Šolskega centra Velenje je postala Neža Vipavc iz Gimnazije Velenje.

Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!

Preberi več

Djaki pridobivali znanja o invazivnih tujerodnih vrstah okoli škalskega jezera

Jesenski topli dnevi so idealni za prepoznavanje rastlinskih in živalskih vrst na terenu. Z dijaki 1. letnika programov gastronom hotelir in pomočnik v biotehniki in oskrbi ter 2. letnika programa trgovec smo izkoristili tople jesenske dneve, da smo naravoslovne vsebine prenesli v naravo. Na območju Škalskega jezera smo prepoznavali tako domorodne kot invazivne tujerodne vrste. Glavni namen prepoznavanja invazivnih vrst je ozaveščanje  in prenašanje znanj in vedenj o teh vrstah v domača okolja med ostale prebivalce.

Preberi več

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Šola za storitvene dejavnosti
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660