srssersssdgimvssmicdsd

OB 29. DNEVU DRŽAVNOSTI

V 80. letih prejšnjega stoletja se je kriza v Jugoslaviji vse bolj poglabljala. Neodločnosti državnega vrha,  so se zoperstavili kulturni ustvarjalci – književniki, humanisti, družboslovci. Izhajati so začela dela o do takrat prepovedanih temah – o povojnih pobojih, Golem otoku, o intelektualcih, ki so bili onemogočeni … Nastajati so začela tudi različna civilna gibanja. Veliko vlogo v kritiki družbenih razmer sta imeli reviji Mladina in Nova revija. Spomladi 1988 je jugoslovanski vojaški vrh pred vojaško sodišče postavil sodelavce Mladine. V znamenje protesta  je bil ustanovljen  odbor za varstvo človekovih pravic.

Prvič po letu 1945 so bile ustanovljene politične stranke. Aprila 1990 so bile izvedene prve demokratične volitve. Nove stranke so se združile v koalicijo Demos, ki je dobila večino v parlamentu. Predsednik vlade je postal Lojze Peterle.  Med jugoslovanskimi in slovenskimi organi oblasti je prihajalo do vedno novih sporov. Slovenska skupščina se je odločila, da o nadaljnji usodi Slovenije odločajo vsi državljani.

23. decembra 1990 je bil izveden plebiscit, na katerem se je 88,5 %  vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Da je plebiscit uspel, je bilo znano še isti večer. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat dejal, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Rezultat glasovanja je bil razglašen 26. 12. 1990. France Bučar, predsednik takratne skupščine, je ob razglasitvi dejal: »Volja izražena na plebiscitu, ni samo dejanje našega hotenja, je tudi dejanje našega poguma.«

Zadnja vlada druge Jugoslavije je skušala premagati krizo, obrzdati inflacijo in slabe gospodarske razmere, vendar ni bila uspešna. Predsedniki republik so konec leta 1990 in v prvi polovici leta 1991 na številnih srečanjih skušali poiskati izhod iz politične krize in morda celo rešiti Jugoslavijo pred propadom. Vendar je bila kriza pregloboka, rešitve ni bilo.

Slovenska skupščina je, sledeč zavezanosti rezultatom plebiscita, 25. junija 1991 razglasila neodvisnost Slovenije. Na ta dan je slovenska skupščina sprejela deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Le-ta je bila slavnostno razglašena naslednji dan na Trgu republike v Ljubljani. Predsednik države Milan Kučan je dejal:« Danes so dovoljene sanje. Jutri je nov dan!« Med drugim je govoril, kako z rojstvom dobi človek pravico do sanj, z delom pa pravico, da zbližuje življenje in sanje. Slovenci so z ustanovitvijo končno postali nacija.

Prva slovesnost na Trgu republike leta 1991 je bila inavguracija slovenske države. Tolikšne enotnosti ni bilo na osrednjem trgu pred slovenskim parlamentom oziroma nekdanjo Skupščino nikoli več.

Slovenija zato 25. junija praznuje že devetindvajseti dan državnosti. Vsako leto na predvečer praznika poteka praznovanje na Trgu republike. Letos bi se še posebej spomnili, da Slovenci znamo biti enotni in stopiti skupaj, ko je to potrebno.

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Šola za storitvene dejavnosti
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660