ŠSD se je vključila v mednarodni projekt Štirje letni časi v ekološki kuhinji

Uvodno srečanje predstavnikov partnerskih šol projekta Four Seasons in Organic Kitchen (Štirje letni časi v ekološki kuhinji) je potekalo med 25. in 27. novembrom 2024 v Italiji, v zgodovinskem mestu Anzio. V projektu, ki ga sofinancira program Erasmus+, bodo sodelovale štiri šole iz štirih držav (Ekonomska šola iz Wodzislawa Slaskega na Poljskem, Poklicna in tehniška šola iz Golcuka v Turčiji, Poklicna šola Apicio Colonna Gatti iz Anzia v Italiji in Šola za storitvene dejavnosti), ŠCV s ŠSD pa bo tudi nosilec projekta.

Glavne aktivnosti projekta bodo mednarodne gastronomske delavnice, na katerih se bodo dijaki v mednarodno mešanih ekipah učili pripravljati inovativne sezonske jedi z upoštevanjem načela ekološke (sezonske in lokalne) kuhinje brez odpadkov. Poleg delavnic za ozaveščanje pomena zmanjševanja odpadkov hrane v gastronomiji bodo vse partnerske šole v naslednjih dveh šolskih letih, kolikor bo trajal projekt, izvedle še vrsto drugih aktivnosti, npr. promocijska srečanja z osnovnošolci in lokalnimi partnerji, strokovna srečanja s kuharskimi šefi, predstavitve jedi iz partnerskih držav … Načrtovana je tudi izdelava izvirnih receptur sezonskih jedi, učnih načrtov za učitelje, učnih video gradiv in digitalne kuharske knjige.

Na uvodnem srečanju smo se udeleženci seznanili s pogodbenimi obveznostmi pri izvajanju Erasmus+ projektov, se dogovorili o terminih mednarodnih gastronomskih delavnic za dijake, ob tem pa sestavili tudi načrt kratkoročnih in dolgoročnih nalog v projektu. Uvodnega srečanja partnerjev, ki je potekalo v odlični atmosferi in je bilo delovno intenzivno ter navdihujoče, sva se v vlogi predstavnikov Šole za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje udeležila Simona Pompe, strokovni vodja projekta, in Miran Papež, vodja projekta. Vse partnerske šole se že veselijo naslednjega skupnega srečanja, ki bo v marcu 2025 na Poljskem.

 

Zapisal: Miran Papež

 

IMG_0444