Na Poklicni in tehnični šoli Golcuk v Turčiji je med 12. in 15. majem 2025 potekala mednarodna gastronomska delavnica predstavnikov partnerskih šol projekta Four Seasons in Organic Kitchen (Štirje letni časi v ekološki kuhinji). Projekt Four Seasons in Organic Kitchen je sofinanciran v programu Erasmus+ in združuje Ekonomsko šolo iz Wodzislawa Slaskega na Poljskem, Poklicno in tehniško šolo iz Golcuka v Turčiji, Poklicno šolo Apicio Colonna Gatti iz Anzia v Italiji in Šolski center Velenje, Šolo za storitvene dejavnosti iz Slovenije, ki je nosilec projekta.
Delavnice z naslovom Turške poletne jedi so se udeležile Eva Drev, Anamarija Rednjak in Viktorija Vogrin, dijakinje programa Gastronomske in hotelske storitve ter učiteljici Simona Pompe, strokovna vodja projekta, in mentorica Marta Pačnik. V štirih mednarodno mešanih ekipah so se udeleženci delavnice urili v pripravi menija turških jedi, in sicer za prigrizek artičoke z bobom, za predjed okra juho, za glavno jed turške mesne kroglice s pito in za posladek figovo sladico. Pri uporabi sestavin za pripravo jedi so udeleženci delavnice skušali upoštevati načela ekološke kuhinje brez odpadkov. V programu delavnice je sodeloval tudi predsednik turške kuharske zveze Başkanı Bayram Özrek in kot člani ocenjevalne komisije priznani kuharski šefi, Sami Özçelik, Abdullah Bağış, Ünal Bingöl in Mehmet Mert Uçar. Kulturni del mednarodne delavnice so predstavljale strokovne ekskurzije v petzvezdični hotel Welborn z demonstracijo priprave sladice Katmeg in ogledom tovarne turških dobrot Pišmaniye. Nastop folklorne plesne skupine v narodnih nošah je bil uvod v obisk megalomanskega Istanbula, kjer so udeleženci spoznali del bogate zgodovine mesta z ogledi nekaterih znamenitosti, kot so podzemna rimska cisterna Yerebatan Saray, egipčanski bazar, Modra mošeja in Aya Sofija.
Mednarodno delavnico v Turčiji so dijakinje opisale kot zanimivo, lepo in poučno izkušnjo. Presenečene so bile nad gostoljubnostjo in prijaznostjo gostiteljev ter nad okusom turških jedi, ki so imele izrazit okus po začimbah. Poleg tega so tudi prvič okusile pravi turški kebab in baklavo.
Vse partnerske šole se že veselijo udeležbe na novi mednarodni delavnici, ki bo novembra 2025 pri nas v Sloveniji.



