Skip to content

Na sončni strani Gorjancev smo spoznavali bogato gastronomsko, naravno in kulturno dediščino Bele krajine

V ponedeljek, 18. 10. 2021,  smo se v zgodnjih jutranjih urah dijaki 2. letnika programa Gastronomske in hotelske storitve in 2. letnika programa Gastronomija odpravili na dolgo pot do Bele krajine. Najprej smo se ustavili v Rosalnicah pri Metliki, kjer smo si ogledali Hišo dobrega kruha – Domače dobrote Mojca. Toplo nas je sprejela Mojca Kramarič, ki nam je pripravila najbolj znano jed Bele krajine – belokranjsko pogačo. Pokazala nam je postopek priprave in razdelila letake, ki vsebujejo njen recept. Nato smo tudi sami oblikovali hlebec, ga dali v peč in ga pečenega odnesli s seboj. Prekrasna lesena zgradba je prava paša za oči in vonj pravkar pečenega kruha v marsikom prebudi prelep spomin na otroštvo. Mojčino avtentičnost in kvaliteto so prepoznali tudi v nemški regiji Krabat in so jo zato nagradili s certifikatom Krabat tradicije in kvalitete, ima pa tudi certifikat za pripravo pristne belokranjske pogače. Sledil je ogled mestnega jedra Metlike, potem pa smo se ustavili še na kmetiji Pečarič v Čurilah pri Metliki, kjer se že več stoletij ukvarjajo z vinogradništvom.  Pridelujejo tako rdeče kot bele sorte vin, ki so zelo kakovostna. Predstavili so se nam z vodeno pokušino izbranih vin in nam približali kulturo pitja vina.

Izlet nam je bil zelo všeč, saj smo izvedeli veliko novega.

Hana Kozlica, 2. GA

2.GA degustira sokove in vina v hiši vin Pečarič Metlika