Naziv poklicne izobrazbe: | gastronomski tehnik/gastronomska tehnica |
Pogoji za vpis: | uspešno zaključeno triletno poklicno izobraževanje po programu gastronomske in hotelske storitve ali enakovredni program po prejšnjih predpisih |
Trajanje izobraževanja: | 2 leti |
Zaključek izobraževanja: | poklicna matura iz štirih enot: slovenščina, gastronomija in turistične storitve, tuji jezik ali matematika (dijakova izbira) ter izdelek oziroma storitev in zagovor |
Nadaljnje izobraževanje: | višješolski študijski programi, visokošolski študijski programi, določeni univerzitetni študijski programi (z opravljenim dodatnim izpitom iz maturitetnega predmeta) |
Te zanima delo na področju gastronomije? Želiš postati vodja hotela, kuhinje ali strežbe, sommelier − vinski svetovalec, barman, barist, animator?
Vključi se v program gastronomija in postani gastronomski tehnik/tehnica. Pri nas boš razvijal/a vrednote, pomembne za življenje, predvsem pa boš lahko sam odkril/a in prepoznal/a lastne potenciale ter zgradil/a pozitivno samopodobo. Dodobra se boš opremil/a s celo paleto sodobnih strokovnih znanj, da boš lahko kasneje kakovostno in odgovorno opravljal/a svoje delo, naučil/a se boš podjetniškega razmišljanja, poslovanja, gostoljubnosti ter vodenja in timskega dela s sodelavci.
Kot že najbrž veš, je gastronomija področje, kjer boš imel/a obilo možnosti ustvarjati, izkoristiti svojo mladostniško domišljijo in delovno vnemo, spoznaval/a in odkrival/a boš že znane, pa tudi povsem nove okuse. Na ta način boš izostril/a svoje brbončice, ki bodo poskrbele, da ne boš samo povprečen/na, ampak izvrsten gastronomski tehnik/gastronomska tehnica.


Pri tem pa se nabor znanj, ki jih prinaša uspešen zaključek programa, še ne konča. Naučil/a se boš sprejeti naročila gostinskih storitev za individualne goste, manjše ali večje skupine, poskrbeti boš znal/a za njihovo ustrezno nastanitev in dobro počutje, zmogel/a boš organizirati izvedbo dogodka s sodelavci in obračunati opravljene storitve naročniku. In tudi jedilni listi ti ne bodo nobena neznanka. V meni boš znal/a pravilno umestiti jedi, jih pripraviti, ustrezno ponuditi z izbrano pijačo ter profesionalno postreči. Če se boš nekoč znašel/a v vlogi vodje, boš nujno potreboval/a spretnosti poslovne komunikacije, ne le v slovenščini, ampak tudi v dveh tujih jezikih ter organizacijske veščine, ki jih boš pri nas negoval/a in nadgrajeval/a. Ves čas šolanja se boš lahko vključeval/a v številne mednarodne projekte in se udeleževal/a različnih tekmovanj v Sloveniji in izven naših meja.


Poklici s področja gastronomije so na trgu dela zelo zaželeni in iskani. Svojo poklicno kariero boš lahko gradil/a v manjših ali v srednje velikih gostinskih ali gostinsko-turističnih podjetjih z namestitvenimi kapacitetami ali dodatnimi turističnimi ponudbami, v družinskih hotelih, penzionih, na recepcijah wellness centrov in zdravilišč, z dodatnim znanjem in izkušnjami pa tudi v prestižnih restavracijah, na prekooceanskih ladjah in v protokolarnih objektih.
In veš, kaj je najbolj neverjetno? Na Šoli za storitvene dejavnosti boš pridobil kar dva poklica! Sprašuješ, kako to? Nekateri hodijo v šolo 4 leta in pridobijo en poklic, ti pa boš s programom 3 + 2 pridobil/a kar dva poklica naenkrat. Pridi in se prepričaj na lastne oči!
PREDMETNIK GASTRONOMIJA PTI 2024/25
Mark Urbanc, 1. GA

Na to šolo sem se vpisal zato, ker sem v otroštvu zelo rad kuhal. Že pri sedmih letih sem začel s kuhanjem in od takrat naprej je to postal moj hobi. Z leti se je moja ljubezen do kulinarike še poglobila, zato sem se odločil, da izberem program gastronomije na Srednji šoli za storitvene dejavnosti. Ta program mi ponuja odlično priložnost, da svoje hobije spremenim v kariero.
Pri praktičnem pouku se učim osnov kuhanja, strežbe in organizacije v gostinstvu, kar so ključna znanja za delo v tem dinamičnem poklicu. Šola mi omogoča udeležbo na mednarodnih tekmovanjih, kjer lahko svoje veščine preizkusim in nadgradim. Všeč mi je, da imamo na šoli številne prireditve, kulinarične dogodke, strokovne ekskurzije
in pouk na terenu. Pika na i so izmenjave v tujini, kjer se lahko naučimo novih tehnik in skrivnosti tujih kuharskih mojstrov. Na mednarodnih tekmovanjih s ponosom pokažemo, kaj vse smo se naučili in kako smo napredovali.
Moj največji cilj je, da v prihodnosti odprem svojo restavracijo in pridobim Michelinovo zvezdico. Gastronomija mi odpira veliko poti – lahko delam kot kuhar v vrhunskih restavracijah ali pa razvijam lastne kulinarične projekte. Možnosti soštevilne in navdušen sem nad tem, kaj me po zaključenem šolanju čaka na tej poti.