ČUDOVIT USPEH DIJAKOV Šole za storitvene dejavnosti ŠC Velenje

V Radencih je bilo 11. in 12. 10.2016 svečano zaradi 63. Gostinsko turističnega zbora Slovenije. To je državno tekmovanje dijakov gostinsko-turističnih šol in profesionalnih gostincev, kjer tekmujejo udeleženci v več kategorijah.

Dijaki Šole za storitvene dejavnosti so tekmovali v pripravi pogrinjka, kuharstvu in pripravi jedi v kotličku.

Nena Zupanc in Luka Komljenovič sta pripravila pogrinjek na temo Kulinarična pustolovščina krokodilčka Storilka. Pogrinjek je pritegnil pogled vseh obiskovalcev, še posebej mlajših, ki jih je maskota krokodilček močno navdušila. Maskoto je narisala dijakinja Nataša Klemenc. K tej kategoriji tekmovanja je sodilo tudi razkosavanje krače, kar je mojstrsko opravil Luka Komljenovič. Opazno je bilo, da so se dijaki na tekmovanje zelo temeljito pripravili, kar je zasluga mentorice Simone Pompe. In rezultat? Najboljši med najboljšimi. Zlato priznanje, zlata medalja in najvišje število točk med profesionalci.

Napeto je bilo tudi na tekmovanju iz kuharstva, kjer so zastopali šolo Žiga Grofelnik, Boštjan Volk in Jure Mihelak. V škatli Magic box so dobili pet živil: brancina, škampe, belo polento, koromač in maslo. Spretno so pripravili glavno jed za dve osebi tako, da so postavili na krožnik zvitek brancina z blitvo, belo polento z orehi, ocvrt raviol s škampovimi repki, pire koromača ter česnovo omako. Lepo okrašen krožnik z jedmi je prepričal žirijo. Dijaki so osvojili zlato priznanje in si delili bronasto medaljo z dijaki iz Radencev. Ponosen mentor je bil Janez Jevšnik.

Vreme ta dan tekmovalcem na prostem ni bilo najbolj naklonjeno. Kljub mrazu je dvajset ekip  pripravljalo Štajersko kislo juho v kotličku. V edini šolski ekipi med profesionalnimi kuharji sta tekmovali Lea Sušec in pomočnica Anamarija Primik. Zelo natančno in hitro sta zrezali osnovne sestavine ter dodali ravno prav začimb za izjemen okus in ravno pravo gostoto. Na razglasitvi sta bili zelo veseli srebrnega priznanja. Za zlato priznanje bi bilo menda treba zelenjavo narezati na kocke in ne na štiri centimetre in 0,4 mm tanke paličice. No, zdaj poznata dijakinji tudi to skrivnost. Zelenjava takšne ali drugačne oblike, zagotovo sta imeli najlepše pripravljen prostor, okrašen z dekorativno izrezano zelenjavo, šopkom iz zelenjave ter zelišč in pogrinjkom, ki se je lepo ujemal z jedjo. Dijakinji je pripravila na tekmovanje in ju ves čas spodbujala  mentorica Marijana Novak in bila tudi zelo vesela odličnega rezultata.

Tovrstna tekmovanja pripomorejo k druženju, strokovnemu napredku in ugledu šole, zato se jih bodo dijaki in mentorji še udeleževali.

 

Zapisala:

Ravnateljica ga. Mateja Klemenčič

DSC_0567