Zlato priznanje in zlata medalja za osvojeno prvo mesto na Razstavi omizij in filiranje, ter bronasto priznanje na tekmovanju za dijake SŠGT kuharstvo na 62.GTZ v Novi Gorici

DSC 457712115996 678839382251244 4241970821076026257 n

Letos je v Novi Gorici potekal 62. GOSTINSKO TURISTIČNI ZBOR. Gre za tradicionalno prireditev, kjer se v znanju in spretnostih s področja gastronomije in turizma pomerijo vsi najboljši s tega področja, tako dijaki kot tudi tisti, ki že leta na tem področju delujejo profesionalno. 

DSC 4654DSC 4562DSC 447612115598 678839948917854 6736413023322538360 n12118616 678839902251192 1251897874562426992 n

 

 

 

 

Gastronomija in turizem sta področji, ki vsako leto prinašata na trg  nove trende, smernice in zahteve.  In prav to tekmovanje je tisto, na katerem se vsak trudi, da pokaže svoja znanja in dokaže, da stopa v korak s časom, spremlja novosti in je v samem vrhu uspešnosti. Tudi dijaki Šole za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje so se letos udeležili tega tekmovanja. Tekmovali so na področju strežbe in kuharstva. Na področju strežbe so tekmovali v kategoriji A Razstave omizij in filiranju. Gre za zelo zahtevno kategorijo, saj v njej ne tekmujejo le dijaki, ampak tudi zaposleni v slovenskem hotelirstvu. Dijakinje so opravile izvrstno delo, saj so  s pisanim pogrinjkom na temo ČAROBNO KOSILO ZA OTROKE OD 6. LETA DALJE S PIKO NOGAVIČKO V STORILKOVIH GASTRONOMSKIH KREACIJAH uspele pričarati lep sodoben pogrinjek, ki je lahko ideja za mnoga otroška praznovanja. V svojo predstavitev so vpletle igrivost in drugačnost, pa vendar v mejah pravil, ki jih narekuje stroka na področju strežbe. 

Pogrinjek je s strani obiskovalcev požel veliko zanimanje in videti je bilo, da so obiskovalci prepoznali nove trende drugačnosti in vabljivosti, saj so pogrinjek pogosto fotografirali. Tudi na področju filiranja kuhane postrvi so dijakinje svoje delo opravile strokovno in dokazale, da so v koraku s časom in na zelo dobri poti na področju gastronomije. Med vsemi tekmovalci na tem področju so požele največ točk, 96,50, in osvojile ZLATO MEDALJO ZA OSVOJENO PRVO MESTO NA RAZSTAVI OMIZIJ IN FILIRANJE ter ZLATO PRIZNANJE ZA SODELOVANJE NA RAZSTAVI OMIZIJ IN FILIRANJE. Pod mentorstvom učiteljice Simone Pompe sta tekmovali dijakinji Nena Zupanc in Katarina Kumer. V nastajanju pogrinjka so sodelovali še drugi dijaki: Katarina Skornšek, Marjetka Bolha, Vanja Podbevšek, Špela Korenjak, Jaka Melanšek, Adriano Pušnik, Anja Melanšek, Nina Lapajne, Ronaldo Plečko. Urejali so menu karto, izdelovali animacijske pripomočke, pekli piškote in izdelali sladek namizni aranžma. Glede animacije sta nam bili v veliko pomoč učiteljici Jolanda Balant in Irena Herlah.

Tekmovanja so potekala na zelo visokem nivoju zahtevnosti, kar pomeni, da je tudi s tega vidika  zlata kolajna velika čast. 

S področja kuharstva so dijaki prejeli bronasto priznanje za sodelovanje na tekmovanju dijakov SŠGT KUHARSTVO. Tekmovali so Jure Dretnik, Žiga Grofelnik in Boštjan Volk, mentorja pa sta jim bila učitelja Marijana Novak in Janez Jevšnik. Tekmovalna ekipa Šole za storitvene dejavnosti je na tem področju zbrala 86,53 točk, kar pomeni, da so si delili peto mesto. Tekmovalci na tem področju so dobili magic box, v katerem sta bili dve vrsti mesa, dve vrsti zelenjave in eno škrobno živilo. Iz vseh sestavin so morali zapisati recepturo za svojo glavno jed in prilogo za dve osebi, pripraviti »mise en place« ter kreirati jed iz načrtovanih živil.

Občutki so bili prijetni, saj so tovrstne izkušnje nepopisne ter izjemna in dobra popotnica za prihodnost dijakov. 

Gostinsko turističnega zbora pod vodstvom predsednika g. Srečka Kokliča se je udeležilo mnogo obiskovalcev, tako domačih kot tujih, kar ponovno kaže, da sta prav gastronomija in turizem področji, ki zanimata mlade in žanjeta precejšnje zanimanje.  

12140014 678728015595714 8820839927779986693 o