srssersssdgimvssmicdsd

pasica7
PBO 1
2_Zmagovalni koktajli
pasica6
TURIZEM 6
previous arrow
next arrow

V pričakovanju Miklavža

Nikolaj naj bi se rodil v premožni družini in je vse podedovano bogastvo razdal revnim, zato se ga od nekdaj drži sloves radodarnega svetnika. V številnih deželah, zlasti v osrednji Evropi, je sveti Nikolaj povezan z obdarjevanjem otrok, in sicer v noči s 5. na 6. december, na Nikolajev godovni dan.

V starih časih je bilo moje starše pred sv. Miklavžem strah, saj so se bali, da bi jih obiskali parklji,  ki spremljajo Miklavža in poredne otroke obdarijo s šibo. Tako  so bili otroci pridni ter naredili vse, kar so jim določili starši. Od Miklavža so dobili nekaj bonbonov, rožiče ter kakšen majhen storžek. Šele naslednje jutro so lahko pogledali, kaj jim je prinesel Miklavž.

Tudi danes se otroci decembra veselijo prihoda dobrih mož. Miklavž nam prinese tople nogavice, sladkarije, babice pripravijo kakšne dobrote za nas …

Pri strokovnem modulu osnove gostinstva smo se pogovarjali o dobrih možeh, mentorica gospa Marijana Novak nam je predstavila peko parkljev iz kvašenega testa in nastali so čudoviti izdelki.

Katarina Krajnc 1. GH

MIKLAVŽEVI PARKELCI – RECEPT

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih


Osnovni podatki

Šola za storitvene dejavnosti
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660