srssersssdgimvssmicdsd

EKONOMSKI TEHNIK

Naziv poklicne izobrazbe: ekonomski tehnik/ekonomska tehnica
Pogoji za vpis:uspešno zaključena osnovna šola ali program nižjega poklicnega izobraževanja
Trajanje izobraževanja:4 leta
Zaključek izobraževanja:poklicna matura iz štirih enot: slovenščina, gospodarstvo, tuji jezik ali matematika (dijakova izbira) ter izdelek oziroma storitev in zagovor
Nadaljnje izobraževanje:višješolski študijski programi, visokošolski študijski programi, določeni univerzitetni študijski programi (z opravljenim dodatnim izpitom iz maturitetnega predmeta)

Te veseli načrtovanje projektov? Si želiš postati samozavesten/a, komunikativen/a, odločen/a in usvojiti znanja, da se boš lahko preizkusil/a v poslovnem svetu?

Postani ekonomski tehnik/ekonomska tehnica!

V štirih letih boš pridobil/a splošna znanja, v okviru strokovnih modulov pa tudi velik nabor uporabnih praktičnih in teoretičnih znanj s področja gospodarstva in podjetništva – financ, bančništva, ekonomije, računovodstva, prava, zavarovalništva, mednarodnih odnosov, trženja, komunikacij in menedžmenta.

Če želiš uspeti v sodobnem, ves čas spreminjajočem se poslovnem svetu, je nujno, da si odgovoren/a, pošten/a, delaven/a, samozavesten/a, natančen/a, odločen/a in vztrajen/a, dober pogajalec/ka, podjeten/a, ustvarjalen/a, komunikativen/a, se hitro prilagajaš spremembam in znaš delovati v timu. Vse te vrednote in veščine ti bomo pomagali razvijati, da boš »dobro opremljen/a« stopil/a na svojo poklicno pot ali pa nadaljeval/a svoje izobraževanje na fakulteti.

To pa še ni vse … V času šolanja se boš srečeval/a z uspešnimi podjetniki, spoznaval/a podjetja in ključ do njihovega poslovnega uspeha, naučil/a načrtovanja in izvajanja projektov ter se izuril/a v uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije. Skupaj s svojimi sošolci in sošolkami boš ustanovil/a in vodil/a svoje učno podjetje, v katerem boste organizirali delo in sklepali posle z drugimi učnimi podjetji v Sloveniji in po svetu. Udeležil/a se boš lahko številnih tekmovanj, strokovnih ekskurzij, prakse v tujini, sodeloval/a pri projektih šole, organiziral/a prireditve.  

Si športnik/ca ali glasbenik/ca in te skrbi, kako boš usklajeval/a svoje obveznosti? Ne skrbi … Številni naši dijaki šolanje uspešno usklajujejo s športnimi treningi ali glasbo in tako vzporedno gradijo več kariernih poti.  

Ko boš opravil/a poklicno maturo, se boš lahko zaposlil/a v javni upravi, banki, zavarovalnici, borzno-posredniški hiši ali drugih podjetjih kot poslovni sekretar/poslovna sekretarka, uradnik/ca, blagajnik/blagajničarka, referent/ka v nabavi, trženju, računovodstvu ali prodaji, kot  bančni ali zavarovalniški asistent/ka, lahko pa boš kot samostojni podjetnik/ca uresničil/a svojo podjetniško idejo. Ekonomski tehnik/ca je poklic, ki široko odpira vrata v poslovni svet. Čeprav končan štiriletni program omogoča zaposlitev, pa se večina naših dijakinj in dijakov odloči za nadaljnji študij.    

 

PREDMETNIK EKONOMSKI TEHNIK 2021/22

 

Maša Šalamon in Tjaša Zajc, 4. letnik 

 

Končno odločitev za vpis v program ekonomski tehnik sva sprejeli na informativnem dnevu, saj so nam dijaki na zanimiv in zabaven način prikazali potek dela v podjetju. Če vas zanimajo ekonomija, finance, trženje ali pa želite v prihodnosti ustanoviti svoje podjetje, je to vsekakor pravi program za vas. V šoli poteka tudi praktični pouk, kjer dijaki vsa svoja pridobljena znanja uporabimo pri reševanju različnih poslovnih situacij, kar je včasih zahtevno, a vedno zanimivo in nam omogoča, da nadgrajujemo svoje kompetence. Skupina dijakov ustanovi svoje učno podjetje, izbere dejavnost, logotip, slogan, organizira delo po oddelkih. Dijaki smo zaposleni na delovnih mestih in vsak opravlja konkretna dela: referent/ka v nabavi ali prodaji, finančnik/ca, kadrovnik/ca, tržnik/tržnica, grafični oblikovalec/ka in seveda tudi direktor/ica. Poslujemo z ostalimi učnimi podjetji v Sloveniji in tujini in se jim v živo predstavimo na vsakoletnem Mednarodnem sejmu učnih podjetij v Celju.  

V primerjavi z osnovno šolo je v srednji šoli veliko več svobode, učitelji nam zaupajo, vzdušje je prijetno in precej »domače«. Dijaki imamo med seboj dobre odnose, se razumemo in si pomagamo. Odnosi z učitelji so sproščeni, vedno se najde čas za pogovor tudi o vsakdanjih stvareh. So razumevajoči, strokovni in spoštljivi.  

Za ta program bi se odločili še enkrat, saj sva pridobili ogromno znanja za življenje in za uspešno kariero, hkrati pa je spomin na štiri leta poln lepih dogodkov in izkušenj. Najbolj nama bodo zagotovo v spominu ostali vsakoletni tridnevni projektni dnevi, kjer smo se s sošolci zabavali, se dobro spoznali, preizkusili v številnih športnih aktivnostih, spoznali Slovenijo ter se kot razred še bolj povezali. 

V prihodnosti še ne veva točno, kaj bova počeli, vsekakor pa bo povezano z ekonomijo. Morda kdaj ustanoviva vsaka svoje podjetje.

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih


Osnovni podatki

Šola za storitvene dejavnosti
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660