srssersssdgimvssmicdsd

POMOČNIK V BIOTEHNIKI IN OSKRBI/POMOČNICA V BIOTEHNIKI IN OSKRBI

Naziv poklicne izobrazbe: pomočnik v biotehniki in oskrbi/pomočnica v biotehniki in oskrbi
Pogoji za vpis:končan najmanj sedmi razred osnovne šole in hkrati izpolnjena osnovnošolska obveznost ali zaključeno osnovnošolsko izobraževanje po prilagojenem izobraževalnem programu z nižjim izobrazbenim standardom
Trajanje izobraževanja:2 leti
Zaključek izobraževanja:zaključni izpit iz ene enote: izdelek oziroma storitev in zagovor
Nadaljnje izobraževanje:programi srednjega poklicnega ali srednjega strokovnega izobraževanja

Imaš veselje do kuhanja, strežbe, gospodinjstva, urejanja doma, živilstva, prehrane in oskrbe? Rad/a kuhaš in pečeš? Si ustvarjalen/a in imaš rad/a praktične vsebine? Potem je pomočnik/pomočnica v biotehniki in oskrbi pravi poklic zate.

Te zanima, kako poteka pouk? V sodobnih specializiranih učilnicah v manjših skupinah. Zelo veliko vsebin, ki se jih boš učil/a, je praktično naravnanih. To pomeni, da boš veliko ustvarjal/a in razvijal/a svoje ročne spretnosti.

Česa se boš naučil/a? Veliko časa te bo v šoli obdajal mamljiv vonj po hrani … Skoraj vsak dan boš poskušal/a drugačne jedi, speči boš znal/a goro piškotov, izdelati najslajše kremne rezine in ostale izvrstne sladice ter peciva, spoznal/a boš skrivnosti kuhanja najboljše marmelade. Zdaj si že najbrž uvidel/a, da boš v dveh letih pri nas dodobra spoznal/a osnove gastronomije, obvladal/a boš mehansko obdelavo jedi, pripraviti boš znal/a enostavne hladne, tople predjedi in glavne jedi, izuril/a se boš v peki kruha in drugih pekovskih izdelkov, pripravi sladic in peciva. In ne le to, tudi osnove strežbe zate ne bodo neznanka.  

Če imaš rad/a šivanje in vezenje, se boš naučil/a zašiti preprosta oblačila, izdelati boš znal/a enostavne izdelke, s katerimi polepšamo prostor (okrasne blazine …), vse tekstilije boš sposoben/a oprati in natančno zlikati. Tudi darila za tvoje bližnje bodo po novem strokovno, izvirno in privlačno zavita. Skratka, med poukom te čaka marsikaj zanimivega.

Pa ne le med poukom, pestro bo tudi izven šolskih klopi. Svoja strokovna znanja boš nadgrajeval/a med praktičnim usposabljanjem pri delodajalcih. Splošna znanja, ki jih boš pridobil/a v dveh letih, pa bodo dobra podlaga za nadaljevanje izobraževanja.

Če boš potreboval/a učno pomoč, ne skrbi, na šoli ti bomo stali ob strani, budno bomo spremljali tvoj napredek in ti pomagali nadgrajevati znanja, če boš želel/a še kaj več.

Da ne bo pomote, šola ni samo učenje. Užival/a boš na strokovnih ekskurzijah, športnih dnevih, gledaliških predstavah, kino predstavah, imel/a se boš možnost udeleževati tekmovanj, sodelovati na prireditvah Skupnosti dijakov … 

Kaj pa po uspešno opravljenem zaključnem izpitu? Zaposlil/a se boš lahko v kuhinjah, strežbi, manjših penzionih ali na turističnih kmetijah, tekstilni industriji in čistilnih servisih, vrtnarijah, gostinskih in industrijskih obratih, v pralnicah, likalnicah, slaščičarnah, restavracijah in hotelih.

Če pa boš želel/a nadaljevati izobraževanje, se boš lahko vpisal/a v naše programe srednjega poklicnega in srednjega strokovnega izobraževanja.

PREDMETNIK POMOČNIK V BIOTEHNIKI IN OSKRBI/POMOČNICA V BIOTEHNIKI IN OSKRBI 2020/21

Maša Romšak, dijakinja 2. letnika

V programu pomočnik v biotehniki in oskrbi se učimo kuhanja, strežbe,  šivanja … in seveda tudi slovenščine, matematike, angleščine …  

Pri kuhanju in šivanju ustvarjamo. Pri kuhanju se urimo v osnovnih delih in se učimo pravil uporabe gostinskih aparatov. Pri šivanju usvajamo spretnosti ročnega ter strojnega šivanja. Pri strežbi pa se učimo o bontonu obnašanja v gostinstvu, serviranju jedi in pijač ter kuhanju kave na kavnem aparatu.  

Pri slovenščini spoznavamo književnost in materni jezik. Slovenščina ni težka, saj imamo super učiteljico, ki nam vedno z veseljem priskoči na pomoč. Matematika je predmet, pri katerem se učimo o naravnih številih, ulomkih, računskih operacijah, geometriji, enačbah … Res je, da je malce težja, ampak mi je všeč. Pri družbi, ki je moj najljubši predmet, spoznavamo zgodovino, geografijo, učimo pa se tudi o enkratnosti posameznika, družbenih  odnosih. O naravi, ki nas obdaja, pa se učimo pri naravoslovju.  

Angleščina je zame »mala malica«,  ker jo kar dobro obvladam in mi gre super. Pri oskrbi na domu pridobivamo veščine oskrbe oskrbovanca ter znanja o bolnikih in boleznih. Modul je meni in  mojim sošolcem všeč, saj je enostaven. Tudi čiščenje in urejanje prostorov je razumljiv in zanimiv predmet. Vzdrževanje in izdelava enostavnih tekstilnih izdelkov je modul, ki se deli na prakso in teorijo. Učimo se, kako peremo oblačila, likamo, vzdržujemo stroje, pa tudi o tkaninah – lanu, volni, bombažu.   

Najbolj se sprostim, ko gremo pri športni vzgoji v fitnes.  

Program pomočnik v biotehniki in oskrbi je zelo zanimiv, saj se naučimo veliko novega. Širi nam obzorja, hkrati pa pridobivamo številna znanja, ki nam bodo omogočila nadaljevanje izobraževanja na najrazličnejših smereh. Da je naše bivanje v šoli prijetno skrbijo prijazni in razumevajoči učitelji. 

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih


Osnovni podatki

Šola za storitvene dejavnosti
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660