Naziv poklicne izobrazbe: | gastronom-hotelir/gastronomka-hotelirka |
Pogoji za vpis: | uspešno zaključena osnovna šola ali program nižjega poklicnega izobraževanja |
Trajanje izobraževanja: | 3 leta |
Zaključek izobraževanja: | zaključni izpit iz dveh enot: slovenščina ter izdelek oziroma storitev in zagovor |
Nadaljnje izobraževanje: | programi poklicno-tehniškega izobraževanja – gastronomija (3+2 ) |
Te veseli kuhanje, strežba in hotelirska opravila? Si želiš pri svojem poklicu biti ustvarjalen/a in dinamičen/a?
Potem je program gastronomske in hotelske storitve kot nalašč zate. V treh letih se boš naučil/a pripravljati raznovrstne jedi, od predjedi pa vse do sladic, med njimi tako sodobne kot tradicionalne, izuril/a se boš v estetskem dekoriranju jedi, ravnanju z živili, strokovno boš znal/a sprejemati goste, jim svetovati in prevzeti naročilo, postreči na različne načine vse vrste jedi in pijač ter cenovno ovrednotiti in obračunati storitve. Dobro se boš znašel/a pri organizaciji najrazličnejših pogostitev, znal/a boš oblikovati jedilne liste in poskrbeti za namestitev, dobro počutje in animacijo domačih ter tujih, enih bolj, drugih manj zahtevnih gostov. Dobro te bomo opremili z znanji s področja slovenske in tuje kulinarike, poznavanja vin in ostalih pijač.
Svoja praktična znanja in veščine boš pridobival/a na praktičnem usposabljanju pri delodajalcih, v šoli pa v sodobno opremljenih učilnicah za kuharstvo in strežbo, kjer bo delo teklo zelo podobno kot kasneje, ko boš že opravljal/a svoj poklic v čisto pravi službi.
To pa še ni vse. Čakajo te številne interesne dejavnosti ter strokovne ekskurzije doma in v tujini, možnost sodelovanja na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter raziskovalnih nalogah, vključil/a pa se boš lahko tudi v projekt mednarodne mobilnosti Erasmus+.
Šola za storitvene dejavnosti ti ponuja obilo priložnosti, da se dokažeš na raznih področjih, razvijaš svoje skrite talente in z lastno ustvarjalnostjo dodaš kamenček v mozaik naše bogate zgodbe.
Da bi postal izvrsten gastronom hotelir/gastronomka hotelirka, je nujno, da si odgovoren/a, pripravljen/a na delo v timu, se znaš dobro organizirati in komunicirati z gosti, si gostoljuben/a in ljubezniv/a. Našteto ti bomo v letih izobraževanja pri nas pomagali razvijati in gojiti.
Kaj pa po uspešno opravljenem zaključenem izpitu? Gostinski poklic ima vedno večjo veljavo in je vedno bolj cenjen, hkrati pa ti daje neomejene možnosti na trgu dela. Ker boš dobro strokovno podkovan/a v vseh veščinah, ki jih zahteva poklic gastronoma hotelirja/gastronomke hotelirke, se boš lahko zaposlil/a v manjših ali večjih gostinskih in turističnih podjetjih, hotelih ali restavracijah, gostiščih s sobami, penzionih, družinskih hotelih, na turističnih in izletniških kmetijah, ladjah ali v “glamping” centrih. Če pa si želiš še nadgraditi svoja znanja v šoli, se lahko vključiš v program gastronomija, ki traja dve leti, zaključi pa se z opravljanjem poklicne mature.
Pridruži se nam v programu gastronomske in hotelske storitve.
PREDMETNIK GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE 2024/25
Mojca Praznik, dijakinja 3. letnika
Na Šolo za storitvene dejavnosti sem se vpisala, ker me kuhanje zelo veseli in so mi ga zelo priporočali. Že na informativnem dnevu me je vse navdušilo. Do sedaj smo se pri praktičnem pouku naučili priprave osnovnih jedi, v letošnjem šolskem letu pa bo poudarek na pripravi glavnih obrokov. Bodočim dijakom priporočam vpis na to šolo, ker ima velik poudarek na praktičnem pouku, tako v šoli kot pri delodajalcih. Do sedaj me je najbolj navdušila priprava slanih obrokov in raznih sladic. Poklicno pot nameravam še nadaljevati v programu PTI, po končanem šolanju si želim doma ustvariti svojo turistično kmetijo.
Anja Gjerkeš, dijakinja 3. letnika
Na Šolo za storitvene dejavnosti sem se vpisala, ker me veseli priprava in strežba pijač. V tem programu smo spoznali pripravo različnih obrokov in različnih jedi. Bodočim dijakom priporočam izbiro te šole, ker se bodo veliko naučili o pripravi hrane in pijač. Pri praktičnem pouku mi je najbolj všeč priprava sladic in toplih napitkov. Pri pripravi sladic lahko uporabimo svoj domišljijo, pri toplih napitkih se učimo tudi latte art (risanje po kavni peni). Po zaključku v tem programu bi rada šolanje nadaljevala v tej smeri.