srssersssdgimvssmicdsd

pasica7
PBO 1
2_Zmagovalni koktajli
pasica6
TURIZEM 6
previous arrow
next arrow

EKONOMSKI TEHNIK

Naziv poklicne izobrazbe: ekonomski tehnik/ekonomska tehnica
Pogoji za vpis:uspešno zaključena osnovna šola ali program nižjega poklicnega izobraževanja
Trajanje izobraževanja:4 leta
Zaključek izobraževanja:poklicna matura iz štirih enot: slovenščina, gospodarstvo, tuji jezik ali matematika (dijakova izbira) ter izdelek oziroma storitev in zagovor
Nadaljnje izobraževanje:višješolski študijski programi, visokošolski študijski programi, določeni univerzitetni študijski programi (z opravljenim dodatnim izpitom iz maturitetnega predmeta)

Te veseli načrtovanje projektov? Si želiš postati samozavesten/a, komunikativen/a, odločen/a in usvojiti znanja, da se boš lahko preizkusil/a v poslovnem svetu?

Postani ekonomski tehnik/ekonomska tehnica!

V štirih letih boš pridobil/a splošna znanja, v okviru strokovnih modulov pa tudi velik nabor uporabnih praktičnih in teoretičnih znanj s področja gospodarstva in podjetništva – financ, bančništva, ekonomije, računovodstva, prava, zavarovalništva, mednarodnih odnosov, trženja, komunikacij in menedžmenta.

Če želiš uspeti v sodobnem, ves čas spreminjajočem se poslovnem svetu, je nujno, da si odgovoren/a, pošten/a, delaven/a, samozavesten/a, natančen/a, odločen/a in vztrajen/a, dober pogajalec/ka, podjeten/a, ustvarjalen/a, komunikativen/a, se hitro prilagajaš spremembam in znaš delovati v timu. Vse te vrednote in veščine ti bomo pomagali razvijati, da boš »dobro opremljen/a« stopil/a na svojo poklicno pot ali pa nadaljeval/a svoje izobraževanje na fakulteti.

To pa še ni vse … V času šolanja se boš srečeval/a z uspešnimi podjetniki, spoznaval/a podjetja in ključ do njihovega poslovnega uspeha, naučil/a načrtovanja in izvajanja projektov ter se izuril/a v uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije. Skupaj s svojimi sošolci in sošolkami boš ustanovil/a in vodil/a svoje učno podjetje, v katerem boste organizirali delo in sklepali posle z drugimi učnimi podjetji v Sloveniji in po svetu. Udeležil/a se boš lahko številnih tekmovanj, strokovnih ekskurzij, prakse v tujini, sodeloval/a pri projektih šole, organiziral/a prireditve.  

Si športnik/ca ali glasbenik/ca in te skrbi, kako boš usklajeval/a svoje obveznosti? Ne skrbi … Številni naši dijaki šolanje uspešno usklajujejo s športnimi treningi ali glasbo in tako vzporedno gradijo več kariernih poti.  

Ko boš opravil/a poklicno maturo, se boš lahko zaposlil/a v javni upravi, banki, zavarovalnici, borzno-posredniški hiši ali drugih podjetjih kot poslovni sekretar/poslovna sekretarka, uradnik/ca, blagajnik/blagajničarka, referent/ka v nabavi, trženju, računovodstvu ali prodaji, kot  bančni ali zavarovalniški asistent/ka, lahko pa boš kot samostojni podjetnik/ca uresničil/a svojo podjetniško idejo. Ekonomski tehnik/ca je poklic, ki široko odpira vrata v poslovni svet. Čeprav končan štiriletni program omogoča zaposlitev, pa se večina naših dijakinj in dijakov odloči za nadaljnji študij.    

 

PREDMETNIK EKONOMSKI TEHNIK 2022/23

 

Za vpis v program Ekonomski tehnik sem se odločila v zadnjem trenutku, saj takrat nisem vedela, kaj bi bila rada po poklicu. Program se mi je zdel najboljša možnost in danes mi ni žal za svojo odločitev. Pridobila sem znanja na področju računovodstva, prava, zavarovalništva, osebnih financ, menedžmenta …

V tretjem letniku smo pri praktičnem pouku ustanovili svoje učno podjetje in se preko Zooma udeležili Sejma učnih podjetij, kjer smo sklepali posle z domačimi in tudi podjetji iz tujine. V spominu mi bodo ostali projektni dnevi, novoletne ekskurzije in prvi jesenski športni dan v četrtem letniku, saj smo se zelo zabavali in še bolj povezali kot razred. V prihodnosti želim biti v svojem poklicu uspešna in tudi uživati pri delu. Trenutno razmišljam o študiju prava v Mariboru, upam pa, da bom lahko del svojega šolanja opravila tudi v tujini.

Liza Slatinšek, 4. EKT

Svoje odločitve za vpis v program Ekonomski tehnik ne obžalujem. Vedno bolj se vidim kot uspešno podjetnico v poslovnem svetu. Znanja, ki sem jih osvojila, mi bodo v pomoč pri nadaljnjem izobraževanju, v poklicu in tudi v vsakodnevnem življenju.

Na šoli so odnosi med učitelji in učenci zelo sproščeni, kar pripomore k dobremu vzdušju v razredu. Vsak učitelj je na svoj način zanimiv, zato je pouk zabaven in ure zelo hitro minejo. Še posebej praktični pouk, kjer smo včasih  pozabili na čas in zato celo zamudili k naslednjim uram.

Sumejja Kadrić, 4. EKT

Za program Ekonomski tehnik sem se odločila, ker me je to področje zanimalo že dolgo. Dodatno me je za to navdušila moja starejša sestra, ki je obiskovala ta program. Na informativnem dnevu sem videla, da je lahko tudi v šoli prav zabavno. Še posebej zanimivo je bilo, ko so nam dijaki predstavili njihovo učno podjetje, kjer so delali skoraj kot v pravem podjetju. Zdaj lahko iz izkušenj rečem, da je takšen praktični pouk res poučen in hkrati zabaven.

Posebnost so bili tudi projektni dnevi, kjer smo bili vsi, sošolci in učitelji, vedno še bolj sproščeni, se povezali med sabo in skupaj spoznavali lepote Slovenije. Tudi šolske ekskurzije so bile zanimive, saj smo si v živo ogledali stvari, o katerih smo se prej učili pri strokovnih modulih: ogledali smo si hotele, podjetja, skladišča, sejme in obiskali parlament.

Maša Štumberger, 4. EKT

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih


Osnovni podatki

Šola za storitvene dejavnosti
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660